Mountainbiken. Voor velen staat dat gelijk aan een ultieme vrijheid. Niet gebonden aan steen en/of asfalt. De fiets is gebouwd voor elk terrein. Maar dat betekent niet dat je zomaar een bos mag in fietsen en daar gaan mountainbiken.

Bossen en andere gebieden staan vaak onder toezicht van eigenaren of natuurbeheerders. Daarnaast mag je veelal alleen tussen zonsopgang en zonsondergang in zo'n gebied zijn (om ook de dieren hun rust te gunnen).

We kennen dan ook officiele MTB routes in Nederland. De meeste kunnen je terugvinden op de website van bv MTBroutes.nl ; wel meer dan 200 in Nederland. Van lekker door het bos fietsen tot tracks voor de meer gevorderde MTB-er.

Veel zijn gratis om op te fietsen. In de buurt heb je de MTB route Kuinderbos, MTB Route Dronten, MTB Route Urk, waar je gratis gebruik van kunt maken. En natuurlijk onze MTB Route in Bant. Er zijn echter ook routes waar je een vignet voor nodig hebt. 

Je hebt het vignet van de Stichting MTB Utrechtse route Heuvelrug nodig om te mogen fietsen op de MTB routes Rhenen, Kwintelooyen, Amerongen, Leersum, Hoge Ginkel, Zeist, Hoge/Lage Vuursche en Austerlitz.

 

mtb vignet 2020 1 11

 

Ook vanuit Natuurmonumenten zijn er een aantal routes waar je een vignet voor nodig hebt. De MTB route Voorsterbos in Kraggenburg valt daar ook onder.

Voor de overige routes, kijk op de website van Natuurmonumenten, daar kun je ook het vignet bestellen.

ruiterpas en mtb vignet 11

 

Meer informatie kun je teruglezen op de website van fietssport.nl.



MTB routes worden aangegeven met het officiele MTB bewijzeringsbord: een driehoek met 2 rondjes eronder.

De driehoek wijst dan waar de route naar toe gaat. Punt naar boven: rechtdoor. De punt naar links: naar links enz.

signmtb2019 v41

 

Een route is in principe eenrichtingsverkeer, er tegenin fietsen is dan ook niet de bedoeling. Maar let altijd op! Een route kan zo zijn aangelegd dat er een deel in zit waar je wel tegenliggers kunt krijgen!

De kleur geeft enkel aan dat je op de route zit. Een andere kleur geeft veelal aan dat je op een andere route zit (er zijn MTB routes die elkaar kruisen). Een kleur van een bordje zegt in Nederland helemaal niets over de moeilijkheidsgraad van de route. Om achter de moeilijkheidsgraad van een route te komen, kun je deze het beste eerst van te voren even opzoeken op bv MTBroutes.nl.

Er worden in Nederland steeds meer afspraken gemaakt over het gebruik van de kleuren. Zwart zie je nu vaak terug komen als bewijzering voor een verbindingsroute. Wanneer je deze bordjes volgt, kom je bij een naastgelegen route uit. Een opzet die meer en meer in Nederland wordt toegepast om zo vele 10tallen km aan elkaar te kunnen mountainbiken.

Echter zie je deze afspraken (nog)  niet worden toepgepast bij alle routes. En let op: dit is in Nederland, in het buitenland kunnen er weer andere manieren worden gebruikt. Dus goed kijken blijft het advies.

Zie ook fietssport.nl of mtbroutes.nl voor een verdere uitleg over het gebruik van deze borden en de betekenis.


Update februari 2024

Helaas! Door bomenkap is de volledige route verdwenen :-(

"binnen een heel klein gebied kun je alles oefenen"

Image

Ontstaan

Mountainbiken is meer dan fietsen. Een bos is geen fietspad; boomstronken, bochten, heuvels, gaten en ga maar door.

In de directe omgeving hebben we weinig mogelijkheden om deze te oefenen. En zo is een korte mountainbike route aangelegd door Masters of Trails met de nodige TTFs (Technical Trail Features - de obstakels). Hierna is de route aangevuld met een een heus bikepark en een camping. Zodoende kunnen we "binnen een heel klein gebied alles oefenen."

Omgeving

De route ligt aan de rand van het dorp Bant in Flevoland. De route is gelegen in een akkerbouwgebied. Het bos waarin de route is gelegen is 70 jaar geleden aangeplant en bestaat uit een variatie van loofbomen. Omdat dit bos zich naast het dorp bevindt zijn er door de jaren heen veel gaten en holen gegraven om bijvoorbeeld hutten te maken. De bouwers van de route hebben hier handig gebruik van gemaakt. Aangezien de polder vrij vlak is heeft de route nu toch kleine hoogteverschillen.

En hoe leuk is het om dan na het mountainbiken lekker bij te komen en nog niet naar huis te gaan! Dat kan op Camping Fiederels en het Fietscafe. Op de route!

 
 





 


Aard van de route

De route heeft een lengte van 1,8 kilometer. De route begint op de dam van de boerderij. Hier is ook een informatiebord te vinden. De route is mooi in al zijn eenvoud. Toch heeft het verrassende elementen en is de route zeker uitdagend, veel draaien en keren.
De grond bestaat uit zeeklei (de voormalige Zuiderzee). Dit is te merken in natte perioden. De route is dan glibberig. In de zomer daarentegen is de klei hard.

MTB route Bant is gefilmd door André van MTB Challenge! Onder MTB-ers is hij een bekende naam, en nu heeft hij ook van onze route een supergaaf filmpje gemaakt! Maar ook Aaf On Wheels kon het niet laten om de route te verkennen.

Begin 2021 zijn we van start gegaan om zogenaamde Technical Trail Features (TTF) aan te brengen op de route.
TTF zijn hindernissen die je met je MTB moet overwinnen. Een TTF is naast de route gebouwd; dit om te voorkomen dat je er per ongeluk op kunt komen.
Zo hebben we bv bruggetjes, jumps, boomstammen en smalle balken geplaatst.
Wees verstandig! Veelal is een TTF moeilijker dan je denkt. Bezint eer gij begint.... en: draag een helm.




 


Image

Strava is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via GPS. Via de software kunnen gebruikers sportieve prestaties plannen, opslaan en met andere gebruikers vergelijken. Er is een app voor de telefoon (iOS en Android) en veel fietscomputers, sporthorloges kunnen hun gegevens uploaden naar Strava.

Je krijgt daarmee onder andere inzicht in je afgelegde afstand, hoe snel je was, hoe lang je hebt gesport en ga maar door.  

Image

Met een mountainbike kun je eigenlijk het hele jaar door een MTB route op. Toch is dit niet altijd ideeal om te doen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het wel eens verstandiger zijn om een bepaalde route niet op te gaan.

Veel nieuwe routes worden duurzaam aangelegd en onderhouden waardoor je het hele jaar door kunt fietsen. Er zijn echter uitzonderingen. Als het dagenlang geregend heeft en de bosgrond volledig verzadigd is met water, blijf dan lekker thuis. Zo kunnen de routes herstellen én je zadelt de onderhoudsvrijwilligers niet met onnodig werk op. Dat heet #trailrespect.

 

Ook zien we tegenwoordig dat in de zomer de routes volledig kunnen worden gesloten. Juiste door het uitblijven van regen, worden de routes zo droog dat je alleen maar over mul zand fietst. Mul zand fietsen kan een hele leuke uitdaging zijn (er is een andere techniek voor nodig om vooruit te komen), maar het kan daardoor ook erg gevaarlijk worden. Zeker op de meer technische routes. Zo zijn de routes Zeist en Austerlitz voor de zomer van 2020 al geheel gesloten geweest, omdat het gewoon te gevaarlijk werd. Naast het feit dat je de route helemaal stuk fietst.

Informeer je van te voren of je dus wel welkom bent op een route.

De route bij Bant heeft hier minimaal last van. In de polder hebben we kleigrond. In de zomer / droog weer is deze keihard en snel te fietsen. Bij regen wordt de route echter spekglad en moet je extra opletten.

Intertoys Faber Emmeloord
campingfiederels.nl
Advicount.nl
utovakmeester Rene Bobeldijk
Bemu Trekkerspecialist
27 apr 2024
Meivakantie 2024
02 mei 2024
06:50PM - 09:00PM
Social Ride (Volwassen)
27 apr 2024
Meivakantie 2024
27 apr 2024
Meivakantie 2024
27 apr 2024
Meivakantie 2024
27 apr 2024
Meivakantie 2024
27 apr 2024
Meivakantie 2024